Hva er viktig ved valg av hodetelefoner?

 

 

Øreplugger og in-ear headphones legges direkte inn i øret. Du er sikkert kjent med fenomenet som en billig løsning som følger med en MP3 spiller eller en mobiltelefon (Android eller iPhone). Ørepluggen ligger i øreinngangen mens in-ear sitter inn i ørekanalen. (Disse kan også formstøpes etter ditt øre)

 

Pluss: Øreplugger er utolig lette å ha med seg pga den hendige størrelsen, In-ear løsninger stenger også ute noe av utvendig støy, som er supert på fly eller bussturer. De vil nok også være mer komfortable hvis du bruker briller.

 

Minus: Selvom det finnes mange utrolig bra øreplugger vil du nok ikke få en like god lydopplevelse som ved en hodetelefon. Noen synes også det er ubehagelig å ha plugger i ørene over tid. (Skal nevnes at komfort er en personlig preferanse) De kan også ha en tendes til å dette ut av øret da de ikke er feste i en bøyle.
 

 

On-ear Hodetelefoner var utrolig populære før MP3 spillerens fremmasj, de har fortsatt et marked da de kan oppleves litt mer portable og kofortable enn en fullstørrelse-hodetelefon som dekker over hele øret. De blir generelt oppfattet som en rimligere løsning, men Sennheiser (HD 25) og mange andre leverandører lager slike type klokker som har vel så gode kvaliteter som en fullstørrelseklokke.

 

Pluss: Generelt mer behagelig da den kun sitter oppå øret, du har mer kontroll på dine omgivelser da du ikke er fullstendig «lukket» i ditt eget lydunivers. On-ear klokker er mindre og lettere å ha i bagsjen eller rundt halsen.

 

Minus: Mindre størrelse kan gi deg en følelse av dårligere gjengivelse enn ved bruk av en fullstørrelseklokke. Selv om det finnes lukkede on-ear løsninger er de fleste klokkene av denne typen ikke det. Lydlekkasjen kan gjøre deg relativt upopulær i rolige omgivelser.
 

 

Fullstørrelse-hodetelefoner dekker hele øret, de er generelt sett store og kommer i lukkede (optimalt for opptak og for ikke å forstyrre omgivelsene) og åpne optimalt for best lydgjengivelse) versjoner.Stor størrelse er ideelt for hjemmebruk.

 

Pluss: Gir god bassgjengivelse, klarhet i hele registeret og isolasjon fra utvendigefaktorer. De kommer vanligvis med mye pading som gjør de komortable på de fleste hodetyper.

 

Minus: Størrelsen gjør at de kan oppleves som litt vriene å ha med seg, de kan oppleves som vanskelig å ha rundt halsen og de kan gjøre ørene varme over tid.


Viktig å vite om hodetelefoner

 

    Høykvalitets hodetelefoner kommer ofte med et kart over frekvensgjengivelsen ved forskjellige frekvenser. Ønsker du mye bass, mellomtone, diskant, eller en så nøytral klokke som mulig?
    Impedans er den elektriske motstanden i hodetelefonene. Det måles i Ohm (O) og forteller deg litt forenklet hvor mye strøm (ampere) du trenger for å drive hodetelefonene dine. Det er ikke et mål på kvalitet, men viser hva hodetelefonene dine passer til. For mobilbruk bør du ha impedans 8-70O. For PC/Mac passer 32-120O best, mens i studio med dedikerte forforsterkere er 100-600O ofte det beste valget. )
    En lukket hodetelefon gir god støyskjerming og forhindrer at lyden lekker over på opptak i studio. De fleste velger lukkede hodetelefoner hvis de kun skal ha ett par, men til lytting over lengre tid foretrekker mange en åpen/halv-åpen hodetelefon for best mulig komfort.
    De fleste mennesker kan høre frekvenser mellom 20 og 20.000hz. Vi har enda tilgode å finne hodetelefoner som ikke skriver at de gjør dette. Bruk ørene, ikke spesifikasjonslister når du velger hodetelefoner.
    Prøv gjerne flere hodetelefoner opp mot hverandre i din lokale butikk. Har du ikke mulighet til det kan det være greit å vite at vi har gratis frakt til deg, 14 dagers åpent kjøp og du kan få faktura om du ønsker. Dermed er det ingen risiko å prøve!

 

Tilbake